Ľan: Tradičná rastlina so silným koreňom v histórii
Ľan: Od starovekých polí po slovenské lúky – príbeh rastliny s tisícročnou tradíciou
Po výlete do histórie lisovania olejov za studena sa dnes pozrieme bližšie na jednu z najdôležitejších olejnatých rastlín – ľan siaty (Linum usitatissimum).
Táto nenápadná rastlinka so svetlomodrými kvietkami zohrala významnú úlohu v dejinách ľudstva.
V dnešnom článku sa pozrieme na to, ako sa ľan pestoval od staroveku až po súčasnosť – vo svete aj na Slovensku – a pridáme aj niekoľko zaujímavostí, ktoré vás možno prekvapia.
Ľan vo svete: Od starého Egypta po súčasnosť
Ľan sa pestuje už viac ako 8 000 rokov. Archeologické nálezy dokazujú, že bol významnou súčasťou poľnohospodárstva v starovekom Egypte, Mezopotámii či Indii.
V Egypte sa ľan nielen konzumoval (v podobe oleja), ale z jeho vlákna sa tkalo plátno – dodnes známe ako “ľanové plátno”. Dokonca sa používal aj na balzamovanie múmií.
Pikoška č. 1:
V hrobkách faraónov boli nájdené kusy ľanového oblečenia, ktoré sa zachovali tisíce rokov v takmer neporušenom stave. V antickom Grécku a Ríme bol ľan takisto cenený. Rimania ho pestovali najmä pre vlákno, ale semienka využívali aj v kuchyni a v medicíne.
V tradičnej ajurvéde sa ľanové semienka používali ako prostriedok na podporu trávenia a celkové zdravie.
Stredovek a novovek: Európska éra ľanu
Počas stredoveku sa pestovanie ľanu rozšírilo po celej Európe.
Najväčší význam mal ľan ako textilná plodina, ale semienka sa využívali aj na výrobu oleja a v tradičnej medicíne.
V novoveku sa začalo s jeho pestovaním aj v nových kolóniách – napríklad v Severnej Amerike.
Pikoška č. 2:
V niektorých častiach Európy sa ľan považoval za magickú rastlinu – údajne mal chrániť pred zlými duchmi, preto ho ľudia sadili v blízkosti domov a stodôl.
Ľan na Slovensku: Tradičná plodina našich predkov
Na Slovensku má pestovanie ľanu dlhú a hlbokú tradíciu.
Najmä v 18. a 19. storočí bol jednou z najvýznamnejších plodín slovenských domácností – nielen pre jeho olej, ale najmä pre ľanové vlákno.
Ľanové plátno bolo súčasťou výbavy každej mladej ženy.
Zo semien sa lisoval olej, ktorý mal v kuchyni nezastupiteľné miesto.
V niektorých oblastiach, najmä na Orave, Liptove a v Turci, sa ľan pestoval pravidelne, často aj spolu s konopou.
Semienka sa sušili, mleli, lisovali a ich zvyšky (tzv. šrot) sa používali ako krmivo pre dobytok.
Pikoška č. 3:
V ľudovej mágii sa hovorilo, že ak si dievča priadlo z vlastnoručne vypestovaného ľanu, zabezpečilo si „šťastné manželstvo“.
Ľan dnes: Obroda zabudnutej rastliny
Dnes zažíva ľan renesanciu.
Vďaka vysokému obsahu omega-3 mastných kyselín, lignanov a vlákniny je považovaný za superpotravinu.
Ľanový olej lisovaný za studena je opäť vyhľadávaný pre svoje nutričné benefity, ktoré ocenia nielen ľudia, ale aj zvieratá (napr. pri BARF stravovaní).
Na Slovensku sa pestovanie ľanu pomaly vracia na menšie farmy a do ekologických projektov.
V Oleje od Matúša využívame slovenský ľan najvyššej kvality, ktorý šetrne lisujeme za studena, aby sme vám priniesli čistý a výživný produkt.
Skromný, no mimoriadne cenný
Ľan je ukážkou toho, že aj na pohľad obyčajná rastlina môže mať kráľovskú históriu a budúcnosť.
Vďaka svojej výživovej hodnote, tradičnému postaveniu a univerzálnemu využitiu patrí právom medzi základné piliere výroby olejov lisovaných za studena.